Quinta do Tapadinho, Vila Nova de Oliveirinha, Portugal | T 00351-238692314 | info@campingtapadinho.com

Omgeving van camping Tapadinho | Bezienswaardigheden

De toeristische streek Beiras

Beiras is de traditionele naam van het gebied ten zuiden van de Douro-rivier en ten noorden van de Taag. Het is een gebied met veel contrasten: de Atlantische kustlijn met een gematigd klimaat, witte zandstranden en de kenmerkende Atlantische dennenbossen, en een binnenland waar grimmige bergen en rotspartijen de toon zetten.

Achterland

In het hart van dit achterland ligt de Serra da Estrela, de hoogste bergketen van Portugal. Hier ligt de oorsprong van de Mondego-rivier, die vele kilometers later door het hart van universiteitsstad Coimbra stroomt. Ze is dan ook meermalen onderwerp geweest in gedichten geschreven door menig student. De rivier mondt uiteindelijk uit in de Atlantische Oceaan bij de kustplaats Figueira da Foz.

Kuuroorden

De natuur heeft dit stukje Portugal heilzame wateren geschonken, die onder andere de spaplaatsen Curia en Luso bekendheid gaven. São Pedro do Sul staat bekend als de plaats waar de eerste koning van Portugal verlichting kwam zoeken voor zijn ouderdomskwalen en -pijnen. Moeder Natuur is ook genereus geweest voor het landschap van dit gebied: eeuwenoude bossen bedekken de berghellingen en dragen daarmee bij aan de diversiteit van dit geweldige natuurrijke binnenland. Het meest perfecte voorbeeld hiervan is het Buçaco-bosgebied.

Dão

Dão is de naam van een rivier en het stroomgebied ten zuiden van Viseu waar tegenwoordig een steeds betere wijn wordt vervaardigd. Bezoek niet alleen de wijngaarden, maar ook de 'quintas' en wijnkelders. Want door het proeven van deze wijn leer je ook het land beter kennen, de mensen en de manier waarop ze leven.

Steden

In de grotere steden, zoals Coimbra, Aveiro, Viseu, Guarda en Castelo Branco, bieden musea soms ongekende schatten, die vaak veel vertellen over de streek en de mensen die er hebben gewoond en gewerkt. Vooral in de grensstreken van de Beiras liggen veel historische steden en dorpjes die bijna allemaal 'beschermd' worden door kastelen die het koninkrijk Portugal moesten beschermen tegen zijn directe nabuur.

Kunstnijverheid

Overal in Beiras kun je nog de beoefenaren van traditionele ambachten tegenkomen. In de kuststreek zijn het vooral glasblazers en keramisten. In het binnenland tref je veel linnenwevers, koperslagers en ijzersmeden. Pottenbakkers hier zijn bekend geworden door het gebruik van zwarte klei.